AKTUELNO:

U Nišu obeležen Dan podrške žrtvama torture

Međunarodni dan podrške žrtvama torture, 26. juni, obeležen je u Nišu u sklopu projekta Sveobuhvatna akcija protiv torture, koji realizuje Međunarodna mreža pomoći I.A.N. u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava Niš i Centrom za građansku inicijativu iz Prilepa. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije.

U centru Niša održan je umetnički performans koji su izveli niški glumci, na kome su izvođači kroz pokret i muziku prikazali kroz šta prolaze osobe koje trpe različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja.

Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom, organizatori su podsetili da se Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležava 26. juna iz dva razloga: na taj dan 1945. godine potpisana je Povelja Ujedinjenih nacija – prvi dokument ove međunarodne organizacije koji države članice obavezuje na poštovanje i promovisanje ljudskih prava, a više od trideset godina kasnije, 1987. godine, usvojena je Konvencija Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture. Kao jedan od tematskih međunarodnih dana u kalendaru UN 26. jun se širom sveta obeležava od 1998. godine, na zahtev Danske, u kojoj se nalazi sedište Međunarodnog saveta za rehabilitaciju žrtava torture. Novinarima su se obratili Jelena Lončarević, iz Međunarodne mreže pomoci I.A.N, Lidija Vučković ispred Centra za ljudska prava Niš i advokat Miroslav Stanojević.

Žrtve torture kao posledicu mogu imati različite psihičke kao i druge zdravstvene probleme. Najčešće tegobe sa kojima se nose ove žrtve spadaju u post-traumatski stresni poremećaj, a to su stalna nametljiva sećanja na traumu, noćne more, izbegavanje ljudi i aktivnosti, izbegavanje da pričaju o traumatskom iskustvu, narušeni porodični odnosi, nemogućnost da dožive sreću, ljubav i druge pozitivne emocije, lošu koncentraciju i pamćenje, što ih izoluje iz društva. Zbog toga je izuzetno važno pružiti im sveobuhvatnu podršku na putu njihovog oporavka i povratka u svakodnevne životne tokove.

Obeležavanje Dana podrške žrtvama torture završeno je prikazivanjem dokumentarnog filma “Podsećanje“, autora Radoslava Ćebića, koji na najdirektniji način predstavlja naše korisnike, žrtve torture, koji su doživeli različite vrste mučenja u ratu i miru i podseća nas na mnoge zaboravljene traume, događaje, nepravde, povrede zakona i kršenja prava ljudi.

Nakon projekcije o filmu su pored Biljane Petrović iz mreže IAN, govorili i Pavlina Mihajlenko iz Centra za ljudska prava Niš, novinari lista „Vreme“ Filip Švarm i Momir Turudić i Dejan Dabić urednik filmskog programa NKC.

„Podsećanje“ – iskustva žrtava torture
Razgovor o dokumentarnom filmu „Podsećanje“
Konferencija za novinare povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Niš, 26.6.2020.
Performans – „Podrška žrtvama torture“

Leave a Reply